Braniteljska zadruga otkupljuje 700 tona voća i povrća

povrceU Dalmaciji je malo braniteljskih zadruga koje su tako aktivne te ostvaruju svoje projekte i postižu poslovne rezultate kao Imoćanka u Imotskom. To je treću godinu zaredom potvrdila i otkupom voća i povrća od poljoprivrednih proizvođača na cijelom imotskom području.
Naime, poljoprivredna braniteljska zadruga Imoćanka samo tijekom 2009. godine otkupit će između 600 i 700 tona voća i povrća ili više za 200 tona u odnosu na proteklu godinu. Podsjetimo da je 2007. od 60 kooperanata otkupila 200, a protekle godine oko 450 tona proizvoda u suradnji s 250 poljodjelaca. Međutim, broj Imoćankinih kooperanata se ove godine popeo na 350, a u upravi te braniteljske zadruge ističu da bi otkupne količine voća i povrća ove godine mogle dosegnuti razinu i od 800 tona da nije bio uništen urod lubenica zbog velikih kiša tijekom lipnja i srpnja.
Imoćanka je tijekom ove godine najviše otkupila kvalitetnoga krumpira (370 tona), lubenica 70 od planiranih 200 tona i paprike više od 50 tona. Ako to usporedimo s otkupom 2007. kad je imala bruto prihod od 700 tisuća kuna, s ovogodišnjih oko tri milijuna kuna vrijednosti vidi se neočekivano veliki napredak. Zato ne čudi činjenica što je Imoćanka na proteklom sajmu poljoprivrednih braniteljskih zadruga u Koprivnici proglašena i najboljom braniteljskom zadrugom među 400 takvih zadruga u Hrvatskoj. [N. Musulin]
Izvor: Vjesnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*