Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Spomenik na Ovčari
Spomenik na Ovčari
U Vukovaru se, u spomen na na 18. studenoga 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor hrvatskih branitelja, obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji je ustanovio Hrvatski sabor Također, širom Hrvatske paljenjem svijeća obilježava se godišnjica pada Vukovara.
Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu HV-a. Prema podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30-ero djece.
U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja. Ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković nedavno je iznio podatak kako je u bitki za Vukovar život izgubilo oko 15.000 neprijateljskih vojnika.
Prema podacima Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Vukovar, to je odvjetništvo do sada pokrenulo postupak protiv 531 osobe za kaznena djela vezana za ratne zločine počinjene na vukovarskom području. Zbog kaznenog djela ratnoga zločina osuđeno je 78 osoba, oslobođene su 82 osobe, a protiv 94 osobe kazneni postupak je još uvijek u tijeku. Za 228 osoba obustavljen je kazneni postupak tijekom istrage iz raznih razloga, a za 21 osobu prekinuta je istraga zbog nedostupnosti okrivljenika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*