Donja Glavina se guši u smradu zbog dotrajalog pročistača

Neizdrživo je, gušimo se u smradu, grize nas za oči, očajni su stanovnici naselja Glavina Donja u Imotskom. Nedaleko od njihovih kuća plutaju fekalije.
Pročistač otpadnih voda star 37 godina zakaže svake godine i to uvijek u ljetnim mjesecima. U njega se skupljaju fekalije iz Imotskog i dijela općine Proložac koje već više od mjesec dana stvaraju neugodan smrad. U blizini se nalazi i golema površina u koju se odlažu fekalije iz kolektora s aktivnim muljem. Cijeli taj prostor leži na desecima odvodnih kanala rijeke Vrljike. Stanovnici strahuju od zaraznih bolesti i zagađenja koja prijete iz okolnih riječnih rukavaca, a koji se već godinama ne čiste. Glavinjani su pisali i peticiju koju su slali u Ministarstvo zaštite okoliša i saznali da je pročišćivač pod nadležnošću Ministarstva poljoprivrede. Nikad nisu dobili odgovor.
“Razmišljamo čak i o stražama na prometnici koja vodi prema graničnom prijelazu BIH u Vinjanima kako bismo upozorili strance i ostale putnike da se pripreme na užasni smrad koji će ih dočekati na ovom dijelu njihova puta”, rekao je mještanin Zdeslav Tonković.
“Uređaji se čiste svake četiri godine i upravo je sada ta četvrta godina.Treba nam najmanje tri milijuna kuna da neutraliziramo ovo što se sada događa”, rekao je Luka Čorić, direktor Vodovoda Imotske krajine, koji upravlja pročistačem. [Vedrana Šuvar / 24sata.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*