Glasujte za Plitvice u izboru za sedam čuda prirode

plitvice1U drugi krug globalnog natjecanja za sedam novih čuda prirode, među 261 prirodnom ljepotom iz 222 zemlje, ušla su i Plitvička jezera. Nakon brojenja glasova bit će izabrano 77 polufinalista. Švicarska neprofitna zaklada prikupila je 441 nominaciju preko interneta otkad je kampanja započeta, 2007. godine. Glasovati se može do 7. srpnja na internetskoj stranici new7wonders.com.
Žiri stručnjaka suzit će, nakon prebrojavanja glasova, broj nominiranih na 21 finalista u srpnju. Sedam će pobjednika potom biti izabrano još jednim krugom internetskim, telefonskim ili SMS glasanjem, otvornom sve do 2011. godine.
Hrvatska, po mnogima najljepši europski vrt očuvane prirode, ima osam nacionalnih parkova od kojih su upravo Plitvička jezera najpoznatija. Riječ je o šesnaest jezera povezanih slapovima. Zbog karakteristične krške podloge, vode Plitvičkih jezera bogate su kalcijevim bikarbonatom koji se uslijed rasprskavanja vode na barijerama razlaže između ostalog i na kalcijev karbonat. Kalcijev karbonat se zatim taloži ali tek uz prisustvo algi, mahovina i drugih organizama. Sve zajedno omogućuje rast sedrenih barijera preko kojih se zatim ruše prekrasni slapovi pred čijom ljepotom nitko nije ravnodušan.
Nacionalni park, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje ali je zahvaljujući modernim prometnicama lako dostupan i iz priobalja Hrvatske prostire se na području od gotovo 30 tisuća hektara od čega više od 22 tisuće otpada na šume od kojih dio poprima prašumske oblike. Iznimna ljepota jezera i slapova, šetnje šumskim stazama i drvenim mostićima, udobni hoteli i restorani s domaćim specijalitetima privlače posjetitelje iz cijelog svijeta tijekom cijele godine. Plitvička jezera nalaze se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.
Glasovati možete na Internet portalu New7Wonders.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*