Grad na gori – Imotski

Imotski ima sva obilježja primorskog grada, iako je smješten dublje u kontinentu i na samom raskrižju Dalmatinske Zagore te Bosne i Hercegovine.

Najvrjedniji spomenik grada je tvrđava Topana iz 10. stoljeća koja danas privlači pažnju zbog nevjerojatnog pogleda s vidikovca na grad i Modro jezero. Ovo jezero tijekom ljetnih mjeseci pretvara se u pravo malo more i svakako ga vrijedi vidjeti. Prilazi mu se izgrađenim serpentinama. Posebna atrakcija na jezeru je skakanje u vodu, popularne imotske “tice” koje s okolnih hridi visokih i do 20 metara izvode vratolomije.

Crveno jezero od centra je udaljenom kilometar i pol, a ime je dobilo po crvenkastim stijenama na svojim obalama. Jezero je jedinstveni prirodni fenomen s promjerom od 200 metara, dok mu je dubina i do 300 metara zbog čega je ujedno i najdublje grotlo u Europi. Konačna dubina jezera nije nikad utvrđena, a lokacija je idealna za zaljubljenike u speleologiju i ronjenje, koji svoje izlete privatno organiziraju. Nije pogodno za kupanje jer se teško dolazi do njega.

Svakako obiđite i stadion u Imotskom, koji je izgrađen gotovo u stijenama te okružen njima, zbog čega je jedinstven. Odmah je ispod kule Topane, a naziv je dobio Gospin dolac jer je crkva Gospe od Anđela u blizini.

Muzej grada Imotskog poznat je po vrijednoj arheološko – etnografskoj zbirci s nalazima iz svih povijesnih razdoblja te posebnim dijelom koji svjedoči o životu i običajima Imotskog i okolnih ruralnih sredina. Muzej je otvoren radnim danom od 7 do 15 sati, a subotom i nedjeljom uz najavu. Cijena ulaznice iznosi pet kuna za djecu, a deset kuna za odrasle.

Imotski skalini spajaju najstariji dio Imotskog – Bazanu, s novim dijelovima grada, a ukupno ima 92 stepenice. Njih su započeli graditi Mlečani krajem 18. stoljeća, a na prvom podestu podignut je spomenik Tinu Ujeviću, kojeg je izradio kipar Kruno Bošnjak. Skalini završavaju u ulici Stjepana Radića, koja je poznata po drvoredu iz 1933.g.

Piše: Martina Japec | 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*