I Imotski veterani u Vukovaru na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice


Na velikom prosvjedu u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnih natpisa na kojem je sudjelovalo 25 tisuća branitelja, bili su i pripadnici umirovljenih hrvatskih policajaca, 115 brigade kao i ostalih imotskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kako javlja Radio Imotski, Imoćani su zajednički položili cvijeće na mjesto pogiblje imotskog i vukovarskog junaka Velimira Đereka te posjetili grobnicu legendarnog vukovarskog zapovjednika Blage Zadre.

Inače, na prosvjednom skupu u Vukovaru potporu Vukovarcima došli su dati i branitelji iz svih djelova Hrvatske te oni iz BiH.

Sa prosvjednog skupa “Za hrvatski Vukovar – ne ćirilci” održanog ispred hotela “Dunav” nedaleko gradskog središta, od Vlade je zatraženo da posluša glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti.

Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda.

U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca “poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a”, te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera.

“Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara”, kazao je Josić rekavši kako branitelji Vukovara zahtjevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi s govornice je zamjereno što nije nazočan prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika.

“Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je ukazao na probleme koje će to izazvati”, rekao je Josić ustvrdivši kako će “oni koji potpišu provedbu Ustavnog zakona na razini Grada Vukovara biti isključivi krivci za narušavanje sigurnosne situacije u Vukovaru i suživota koji se stvarao u posljednjih petnaest godina”.

“Gospodine Milanoviću prozivate nas javno u Hrvatskom saboru za nedostatak, kako kažete, malo hrabrosti, nas koji smo i bez malo te hrabrosti, za koju kažete da je nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca. Nas koji smo nakon zatvaranja u koncentracijske logore pristali na mirnu reintegraciju, vratili se u grad i sa tim istim neprijateljem pokušali živjeti. Ako smo i bez to malo hrabrosti učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti s puno hrabrosti”, rekao je Josić poručivši Zoranu Milanoviću da “ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*