Imota (je bila) u Lisinskom

Imota u Lisinskom - Snimio: Mario Ćužić
Imota u Lisinskom - Snimio: Mario Ćužić
U ponedjeljak je u Zagrebu održana manifestacija Imota u Lisinskom, večer posvećena Imostkoj krajini, prije svega njezinoj kulturoj i povijesnoj baštini. U dvosatnom programu, koji su režirali Antun Vrdoljak i Vedran Mlikota, sudjelovala je imotska Gradska glazba, KUD Dikovača, KUD Vinjani, Miroslav Škoro, Jole, Lana Jurčević i drugi, a program je vodio Vedran Mlikota. Našli su se tu i Goran Navojac, Ivo Gregurević, Filip Radoš, Danko Ljuština…
Portal Javno.hr primjećuje da večer posvećenu Imotskoj krajini nije propustila ni hrvatska politièka krema: Našao se tu predsjednički kandidat i gradonaèelnik Zagreba Milan Bandiæ, koji se srdaèno pozdravio i izljubio s Dešom-Mlikotin Tomiæ, profesoricom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu optuženom za korupciju u aferi Indeks, kao i s Antunom Vrdoljakom. Došao je i još jedan predsjednički kandidat – bivši ministar Dragan Primorac sa suprugom, kao i Slobodan Ljubièiæ Kikaš, Ankica Tuðman, (još jedan!) predsjednički kandidat Miroslav Tuđman.
Indeks.hr ističe kako je Bandić je, ponesen dobrom atmosferom, zapjevao gagnu, a pljeskali su mu Miroslav Tuđman i Dragan Primorac, koji možda ne misle da bi Bandić bio dobar predsjednik, ali im se očito svidjelo kako pjeva. Miroslav Škoro je od silnog oduševljenja izjavio da on zapravo nije Slavonac nego Imoćanin. Program je završio spektakularnim nastupom najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u Hrvatskoj, HPO Gradske glazbe Imotski. Osim pjesme i plesa, organizatori su pripremili i gastronomsko iznenađenje. Na domjenku gostima ponudili autohtone imotske specijalitetima, pršut, sir, vino i slavnu imotsku tortu i nezaobilaznu rakiju.
Imotski portal Imotski danas pak pod lupu stavlja karakter ove priredbe i postavlja pitanje tko je u Lisinskom zapravo predstavljen. „Gangaši, guslari, diplari i ostali izvođači koji nemaju nikakve veze sa samim gradom predstavljali su, očito, Imotsku krajinu, dok su malobrojni izvođači poput HPO Gradske glazbe Imotski predstavljali sam grad. (…) Najavljivano je kako će na ovoj večeri biti predstavljena mješavina kultura u Imotskoj krajini, no očito da je predstavljena samo seoska kulturna baština, dok su oni koji se trude promijeniti stereotip o Imotskom kao gangaškom, guslarskom i diplarskom kraju većinom ostavljeni bez nastupa. Imotski je, kao sjecište raznih kultura, među kojima i one venecijanske, koja je ostavila traga u jeziku, mentalitetu, gastronomiji, arhitekturi i kulturi, trebao biti predstavljen u sasvim drugačijem svjetlu“, čita se na portalu Imotski danas.
Doduše, iz svega toga se ne vidi zašto bi kultura koja je „ostavila traga“ danas trebala dominirati nad onim u čemu je ostavljala trag…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*