Imotska Asanaginica u Turskoj nacionalnoj operi

U Imotskom je danas boravila delegacija Nacionalne turske opere i baleta iz Istanbula koji su se došli upoznati s ambijentom u kojem je nekoć davno spjevana svjetski poznata balada Asanaginca.

U veljači iduće godine u Istanbulu odigrati će se premijera ove opere koja oživljava baladu Asanaginica koja je prevedena na više od 60 svjetskih jezika, a prevodili su je i Goethe, Puškin i niz drugih značajnih imena svjetske književnosti.

U Imotskom su tako boravili ravnatelj Nacionale opere Murat Goksu i glavni redatelj opere Suat Arikan te dirigent prof. sc. Emir Nuhanović koji je i pokrenuo cijeli projekt. Domaćini u Imotskom bili su dr. Mijo Milas koji je objavio dvije knjige o Asanaginici, Luka Kolovrat, direktor imotske Turističke zajednice i Grgo Nikolić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta.

Oduševljeni posjetom Imotskom

Pokretač cijeloga projekta prof. Emir Nuhanović nije krio oduševljenje posjetom Imotskom, te obilaskom prostora oko stare imotske utvrde Topana.

“Ovo je predivno iskustvo. Biti u prostoru gdje se dogodila ta predivna balada, sam po sebi je događaj, a sada kada će i turski umjetnici prenijeti na scenu koja će biti jedan od glavnih komponenata cijele opere i ove detalje iz Imotskog biti će sve skupa veličanstveno. Kada vidim ovaj grad i jezera, ovu ljepotu, jedino je moguće da je Asanaginica spjevana baš u Imotskom”, kazao je Emir Nuhanović, te dodao: “Prijedlog o novoj operi izložio sam kolegama iz Istanbula, s kojima odlično surađujem. I nije trebalo puno čekati odgovor, gospodin Suat Arikan dao je zeleno svjetlo i već od ožujka ove godine radi se na operi. Napisana je glazba, riječi, redatelj Murat Goksu pedantno slaže cijeli mozaik. Ipak, trebalo nam je nešto iz mjesta gdje je živjela Asanaginica i gdje je zapravo rođena prekrasna balada. I zato smo došli u Imotski, i nismo se prevarili. Ovo što smo vidjeli, čuli, doživjeli, veliko je iskustvo i sada smo zapravo došli do mnogih odgovora.”

Operu će izvoditi 150 ljudi

“Nismo žalili ni truda, ni novca, angažiralismo svoje najbolje umjetnike, pjevače, glumce, poznati orkestar Nacionalne opere, ukupno će operu izvoditi gotovo 150 ljudi. Želimo da Asanaginica bude nešto što ćemo prezentirati ne samo turskom narodu, već i Europi. Naša zemlja je, koliko čujem i jako poznata po televizijskim sapunicama kod vas, no ovo što ćemo mi ponuditi od veljače slijedeće godine, to će biti nešto posebno. Hvala ljudima iz Imotskog, posebno dr. Milasu, predstavnicima Turističke zajednice, centra za kulturu i franjevačkog samostana koji su nam izašli u susret i omogućili da se nađemo na mjestima gdje se dogodila balada. Uistinu, nemam riječi koliko je sve lijepo, predivno, samo da jedan dio prenesemo na scenu naše Nacionalne opere ovoga iz Imotskog biti će fascinantno. Scenografija ćemo tako raditi da će biti prenosiva i želja nam je da operu osim Istanbula prikažemo i u Italiji, Beču, Sarajevu i naravno u Imotskom”, riječi su Suata Arikana.

“Ovo je fenomenalna promidžba Imotskog, Dalmacije i Hrvatske. Jer jedna ovako ugledna nacionalna operna kuća, koja pretendira da operu Hasanaginica odradi i na nekoliko svjetskih poznatih opernih kuća, sa scenom koja je zapravo preslika naše Topane, nije mala stvar. I ja sam se trudio gostima na najupečatljiviji način pokazati na koji su se način odigravali poznati povijesni događaji u baladi, prenijeti likove bega Pintorovića, Imotskog kadije, Aasan-age te Aasanaginice, kao središnje osobe u cijeloj toj priči”, ističe dr.Mijo Milas.

Turistička zajednica Imotski prije nekoliko tjedana objavila je i Internet stranicu www.asanaginica.hr koja se trenutno prevodi na nekoliko stranih jezika.

Tekst i foto: Dominik FRANIĆ / Dalmacijanews.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*