Imotska torta – hit među turistima

imotska-torta-zg Šesti sajam hrvatskoga suvenira počeo je u srijedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Sajam koji će trajati do nedjelje organizirala je Udruga “Hrvatski suvenir”, a na pedesetak štandova svoje proizvode predstavilo je i prodavalo stotinjak obrtnika iz cijele Hrvatske.
Zagrepčani i turisti mogu odabrati nešto od velike ponude džemova, likera, proizvoda od badema, smokava, maslinova ulja, raznih maketa, rukotvorina ili pak tradicijskog nakita.
“Šesti sajam pokazuje da smo kao udruga ustrajni u nastojanju održavanja, promocije i poticanja proizvodnje hrvatskog suvenira kao spomenika hrvatskog identiteta”, rekla je predsjednica Udruge Blanka Mohač.
Dodala je kako je vrijeme održavanja ovog sajma odlično jer je Zagreb tada pun turista zainteresiranih za kupovinu suvenira.
To je već prvog dana Sajma osjetila i Ljiljana Dujmović iz tvrtke Dujmex iz Imotskog koja prodaje imotsku tortu i imotske rafiole – slastice koje imaju oznaku izvornoga hrvatskoga proizvoda. Rekla je kako je na štand došla grupa Japanaca i da je svaki od njih kupio po jednu malu tortu koja stoji 60, dok se velika prodaje po 160 kuna. Tu će tortu, koja se sastoji samo od badema, uskoro pripremati i za izvoz.
Ilija Meštrović iz tvrtke Bokun iz Splita prodavao je na Sajmu vino od šumskih kupina te likere od kupina i borovnica. Osim toga, u ponudi ima i prirodne sokove te voćne namaze.
“Ima dosta turista, a Trg je odlična lokacija za ovaj sajam tako da nam prodaja ide dobro. Turisti najviše kupuju sušene vrganje i buteljirano kupinovo vino koje stoji 70 kuna”, rekao je Meštrović.
Mirjana Biber-Hren iz Udruge “Međimurske ruke” rekla je kako na svom štandu predstavljaju tradicionalne međimurske rukotvorine. Rekla je kako hrvatski potrošači baš i ne kupuju, no da Zagreb ima prednost jer ima puno turista koji, kaže, cijene i poštuju tradicijske proizvode. Jedna od zanimljivih stvari koje prodaju kukuruzne su papuče koje stoje 100 kuna.
“Izrađujemo cekere, prezentiramo građanima tkanje i uzlanje, a slikar usput i oslikava tkanine tradicijskim motivima našeg kraja”, rekla je Mirjana Biber-Hren. Pritom je pohvalila akciju Hrvatske gospodarske komore “Kupujmo hrvatsko”, koja im omogućuje da se na sajmovima na njihovim štandovima besplatno prezentiraju. Dodala je kako i s Mađarskom surađuju u sklopu IPA programa, a sve kako bi vratili tradicijske obrte. [Martina Pauček Šljivak / Vjesnik]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*