Kardinal Bozanić na proslavi Gospe od Anđela

bozanimPrigodom svetkovine Gospe od Anđela, zaštitnice grada Imotskoga i Imotske krajine, te 800. obljetnice franjevačkog reda, zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić predvodio na drevnoj imotskoj tvrđavi Topani svečano euharistijsko slavlje kojemu je nazočilo desetak tisuća vjernika Imotske krajine i hodočasnika iz susjedne Hercegovine. U misnom slavlju sudjelovalo je pedesetak franjevaca na čelu s provincijalom Željkom Tolićem. Bozanić u propovijedi kazao da se, u svjetlu svetkovine Gospe od Anđela, koju na poseban način štuju franjevci diljem svijeta, mogu iščitati znaci današnjeg vremena. “Mi smo danas veoma obuzeti znanstvenim dostignućima i tolikim tehničkim mogućnostima da prečesto zaboravljamo koliko smo kao ljudi ograničeni i kako je malo potrebno da nam se poremeti redoviti tijek ovozemnog života. Naši pradjedovi su jasno znali gdje je izvor prave životne mudrosti i odakle čovjeku dolazi istinska snaga za hod kroz život. Svoje su pouzdanje prije svega stavljali u Boga”, kazao je Bozanić.
Osvrćući se na aktualnu ekonomsku krizu, Bozanić je rekao da smo sa svih strana pritisnuti lošim vijestima i prognozama, nesigurnošću i strahom pred budućnošću te pozvao vjernike na solidarnost. Ohrabrio ih je porukom da se iz svake krize može pronaći izlazak te da je svaka kriza šansa za novi početak.
Kardinal je također istaknuo kako je slavlje Gospe od Anđela prigoda kojom se spominjemo godine 1717. i oslobađanja Imotske krajine od osmanlijskog jarma. Pritom je naglasio važnost franjevačkog samostana koje je nekoliko stoljeća bilo središte vjerskog, kulturnog i nacionalnog života toga dijela Hrvatske.
Prije mise održana je i tradicionalna procesija u kojoj je sudjelovalo nepregledno mnoštvo vjernika predvođeno s pedesetak župskih barjaka koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata, a sliku Gospe od Anđela, krasnu tvorevinu nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo, a nabavili su je imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, nosile su djevojke odjevene u narodne nošnje Imotske krajine koračajući po stazi od ružinih latica koje tradicionalno posipaju imotske domaćice.
Kardinal Bozanić također je blagoslovio brončana vrata koja će krasiti ulaz i pročelje imotske župne crkve sv. Frane, rad akademske kiparice Jasminke Kapitanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*