Ministar prometa potvrdio: Naplaćivat će se prolaz kroz tunel Sv. Ilija

tunel-sv-ilija

Kad se konačno ovoga ljeta tunel Sveti Ilija kroz Biokovo pusti u promet, prolazak kroz njega naplaćivat će se. Vijest koju je potvrdio i ministar prometa negativno je odjeknula u Imotskoj krajini, a vjerojatno neće oduševiti ni turiste.

U tunelu sveti Ilija još samo završni radovi. Najaktivnije je na južnoj strani gdje se radi na pristupnoj cesti.

“Sjeverna strana i sam tunel je u visokoj fazi gotovosti, rade se završni radovi na jednoj i na drugoj strani, na centru za održavanje i kontrolu prometa”, kaže Ante Filipović, glavni inženjer projekta.

Ovo ljeto već će ovuda prolaziti automobili. Imotsku krajinu raduje ta vijest, ali ih je razočaralo kad su čuli da će se prolazak kroz tunel naplaćivati. Protiv plaćanja tunelarine za svetog Iliju već su digli glas Grad Imotski i županija.

“Onda ispada da su oni gradili tunel sami za sebe, a ne za Imostki i Imotsku krajinu”, ističe Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog.

“Koja logika bi bila da se Sveti Rok ne plaća posebno, da se Mala Kapela ne plaća posebno a evo vidite tunel Sveti Ilija, to je dodatni udarac Dalmaciji”, kaže Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski.

No ministar prometa tvrdi da će se morati plaćati. “Infrastruktura košta i tunel tih karakteristika naravno da zbog troškova održavanja mora ući u sustav naplate, ta naplata će biti iskljućivo, pokrivat će troškove održavanja”, obrazložio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

O cijeni će, dodaje ministar, odlučiti Hrvatske autoceste i to nakon analize troškova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*