Misa zadušnica za dr. Antu Bruna Tandaru

Misa zadušnica za dr. Antu Bruna Tandaru (1937.-1989.), hrvatskog domoljuba i uznika, u povodu 20. obljetnice njegove smrti, proslavljena je 3. siječnja u prepunoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Misu zadušnicu u zajedništvu s više svećenika predvodio je don dr. Mladen Parlov, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa i profesor na splitskom Katoličkome bogoslovnom fakultetu.

Uz misu zadušnicu, u prepunoj Velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa priređena je prigodna tribina na kojoj su o životu, liječničkom i političkom djelovanju, sudskom procesu i osudi te zatvorskim danima dr. Tandare u KPD Stara Gradiška govorili Josip Botteri Dini, predsjednik Ogranaka Matice hrvatske Split, dr. Josip Jurčević, povjesničar, dr. Goran Dodig, liječnik, Miroslav Budimir, dipl. pravnik, predstavnik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, don dr. Josip Čorič i akademik Davorin Rudolf

Dr. Ante Bruno Tandara, kao liječnik, i po danu i po noći bio je spreman bezuvjetno pomagati svakom čovjeku i svojim stručnim savjetima, riječima, optimizmom i osmijehom.

Poznavali su ga i njegovoj su se dobroj volji divili svi stanovnici njegove rodne Imotske krajine, znajući da i u najtežim situacijama imaju nekoga tko će im pomoći i dobrom riječi olakšati patnju. U vrijeme buđenja hrvatske svijesti aktivno sudjeluje u svim akcijama povezivanja hrvatskog naroda od raznih predavanja po studenskim i stručnim skupovima do članaka u listovima u izdanju Matice hrvatske i mjesnog lista Imotske krajine.

Na izborima 1969. izabran je za narodnog zastupnika u Sabor SR Hrvatske s mandatom od četiri godine. Od samog početka svog mandata žustro i iskreno bori se za Hrvatsku i za svoj rodni kraj kao i za svakog poštenog malog čovjeka.

Ubrzo mu je oduzet imunitet saborskog zastupnika te je sproveden u pritvor, a zatim osuđen na kaznu strogog zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca. Preminuo je iznenada 3. siječnja 1989. godine u svom domu u Imotskome.

Tribinu je glazbenim programom uveličao vokalni sastav Chorus Spalatensis iz Splita, a kao zaključak jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se u mjestima gdje je boravio dr. Ante Bruno Tandara: Zagrebu, Imotskom, Prlošcu i Splitu jedan trg ili ulica nose njegovo ime.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*