Modro jezero

mjezero Vrlo blizu Imotskoga, uza sam rub gradica, nalazi se Modro jezero. Narod mu je dao ime zbog modre boje njegove vode. Modro jezero ima oblik bubrega. Duzi mu je promjer sjeveroistok-jugozapad (oko 800 m). Sirina koleba od 250 do 400 m. Dubina ponikve mjerena je vise puta jer se do povrsine vode lako dolazi lijepo gradjenim puteljkom. Prije nego se rekne o dubini, treba naglasiti da je obod otvora ponikve nagnut te je prema najnovijim mjerenjima juzni najnizi 386 m nadmorske visine, a sjeverni najvisi 527,7 m nad morem. Dno je najniza tocka, na koti 239 i 241 m. Prema tome, dubina je ponikve od najvise tocke oboda do najnize tocke 288,7m (527,7 – 239 = 288,7) a od najnize tocke oboda do najnize tocke dna 147m (386-239=147). Razina vode penje se za kisnih dana obicno do 329 m nadmorske visine. Tada dubina vode iznosi 90 m. Medjutim, voda neprestano oscilira i dubina se jezera mijenja od potpunog presusenja do najvece dubine kada se voda prelijevala i iznosila 147 m. To se, vjerojatno, vise nece ponoviti zbog toga jer su potresom 1942. prosirene podzemne odvodne pukotine, sto najbolje potvrdjuju veoma cesta presusenja samog jezera. U ranoj jeseni, za susnih godina, i ranije je presusivalo (1935).
U Modrom jezeru vidan je proces zatrpavanja, narocito sa sjeverne strane, a s juzne se poceo jace pokazivati tek nakon potresa 1942. godine. Tada je srusena Vidilica i veliki su se blokovi kamenja survali u jezero.
Sva su jezera u svezi sa sustavom podzemnih pukotina iz otvora kojih pod hidrostatskim pritiskom izbija voda i dize visinu jezerske vode. Ovi otvori nad podzemnim vodenim pukotinama (kanalima) raznovrsni po svojoj velicini, izbijaju obicno pri dnu ili na samom dnu jezera kao sto je i u Modrom jezeru gdje se, kad jezero presusi, vide kao minijaturni krateri ugaslih vulkana.


Iz knjige: Ante Ujević, Imotska krajina (Drugo prošireno izdanje), Matica hrvatska, Imotski, 1991. str. 21 – 25

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*