Obnovljena stara ideja: Na Prpuši će se graditi međunarodna zračna luka!?

prpusa-zracna-lukaZa Prpušu bi, kako sada stvari stoje, uskoro znati u cijelom svijetu. U novi prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije uvrštena je međunarodna zračna luka, i to upravo u Prpuši. Doduše, riječ je samo o prostoru istražnih radnji za potencijalnu zračnu luku, ali začetnici ideje stare gotovo dva desetljeća i takvom se početku vesele.

Prpuša je malo mjesto u Dalmatinskoj zagori, pokraj Šestanovca, a Živko Trogrlić bivši je načelnik općine. Još 1994. godine kad je govorio o razvojnim planovima općine, spominjao je autocestu, vjetropark, zračnu luku. S podsmijehom su mnogi tada slušali njegove vizije.

Vrijednost prostora za zračnu luku procjenjuje na dvjesto milijuna eura. Uzletno-sletna staza duga 3500 metara za prihvat velikih zrakoplova na preokoceanskim letovima, a zračna luka i putnički terminal s pratećim objektima na 568 hektara. Pusti snovi ili moguća zbilja?

Sadašnji šestanovački načelnik niti podržava niti odbacuje ideju o aerodromu. Kaže, želje su jedno, planovi drugo, a mogućnosti treće. U razvojnom planu Hrvatske ne postoji takva ideja, niti takva luka, što ne znači da je jednom neće i biti, no sada su male šanse za to, dodaje Pave Čikeš.

Još 1996. godine IGH je po narudžbi županije izradio projektnu studiju Zračna luka Šestanovac – Makarska rivijera. Tada zamišljenu kao luku za čarter letove. U međuvremenu kraj Šestanovca prolazi autocesta. Zračna luka Split ljeti je pod opsadom zrakoplova, treba li je širiti ili graditi novu u Prpuši, odlučit će struka. A što se novca tiče, jer ovdje ga treba podosta, spominju se kineski ulagači.

No čovjek sniva, ali nešto drugo odlučuje. Trogrlićeve planove mogao bi pomutiti Helix pomatio Prpuški, starosjedilac ovog kraja, inače puž vinogradnjak. Ima ga kažu u izobilju, osobito u proljeće, pa bi piste mogle biti skliske. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*