Petru Gudelju uručen “Bosanski stećak”

petar-gudelj3 Priznanje “Bosanski stećak” koje Društvo pisaca BiH dodjeljuje piscima iz zemlje i iz inostranstva čije stvaranje je obilježeno esetetikom i etikom ove je godine pripalo hrvatskom pjesniku Petru Gudelju, a na prigodnoj svečanosti u petak navečer mu ga je uručio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Prigodnu riječ o dobitniku priznanja izgovorio je pjesnik Mile Stojić, koji je govorio o Gudeljovom značaju za suvremenu poeziju, istakavši raskoš njegovog jezika i neprolaznost njegove poezije.
Od 1999. godine u okviru “Sarajevskih dana poezije” ustanovljeno je književno priznanje “Bosanski stećak”, a dodjeljuje se istaknutom inozemnom ili domaćem pjesniku u čijem se djelu prepoznaje autorsko ustrajavanje kako na književnoestetskim tako i na humanističko-etičkim načelima. U pitanju su oni poslanici pjesničke i javne riječi u kojima prepoznajemo odlike velikoga pisca, britkoga mislioca, humaniste, odgovornog i angažiranog intelektualca.
Dosadašnji dobitnici Bosanskog stećka su: Juan Goytisolo (Španija, 1999), Boris Novak (Slovenija, 2000), Christopher Merill (SAD, 2001), Tadeusz Rozevicz (Poljska, 2002), Mirko Kovač (Srbija, Hrvatska, 2003), Abdulah Sidran (Bosna i Hercegovina, 2004), Luko Paljetak (Hrvatska, 2005), Ivan Kordić (BiH, 2006), Stevan Tontić (BiH, 2007), Mahmud Derviš (Palestina, 2008), Ottó Tolnai (Mađarska, 2009).
Petar Gudelj rođen je 29. septembra 1933. godine u Podosoju. Školuje se u Mostaru i Sarajevu, a komparativnu književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Prvu knjigu Ruke, suze i čempresi objavio je upravo u Sarajevu 1956. godine. Nakon nje slijedi niz knjiga. Uvršten je u desetak antologija.
Uz dodjelu nagrade Bosanski stećak Sarajevski dani poezije objavili su i knjigu Petra Gudelja “Za njom je koračala maslina”.
Prije uručenja nagrade Petru Gudelju stihove su govorili: Bisera Alikadić, Stevan Tontić, Ivan Kordić (BiH), Mohammad Ali Migdady (Jordan) i Vjačaslav Kuprijanov (Rusija). Nakon dodjele prizanja svoje stihove govorio je Petar Gudelj, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Kvintet Edina Bahtića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*