Predstavljena monografija “Medov Dolac – ljudi, gradine, puti”

medov-dolac U prigodi blagdana svetog Roka, u prepunoj staroj zavjetnoj crkvi svetoga Roka u Medovu Dolcu, predstavljena je knjiga dipl. arhitekta Petra Matkovića pod nazivom “Medov Dolac – ljudi, gradine, puti”, javila je Informativna katolička agencija – IKA.

Knjiga “Medov Dolac – ljudi, gradine, puti”, objavljena u nakladi Matice hrvatske Ogranak Imotski i općine Lovreć, ujedno je i prva knjiga o ovom mjestu u općini Lovreć, u 400 godina od prvog pisanog traga postojanja Medova Dolca, premda je na tim prostorima život bujao i daleko u prošlost.

Ideja o objavljivanju knjige je nastala lani, kada je župa sv. Roka obilježila 250 godina od gradnje (stare) župne crkve, kada je postavljena i spomen ploča na staroj crkvi, a u novouređenom Maslinskom vrtu otkriven je brončani reljef s prikazom Isusa i apostola, koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste, a svojoj župi darovao Ivan Džaja pok. Stipe.

mdolac-monografija Petar Matković, kako su istaknuli predstavljači Mihovil Bogoslav Matković, don Matko Žaja, don Ivan Matković, Ante Babić i arheolog Ljubomir Gudelj, prvi se okuražio i uspio za svoj rodni kraj, ali i za cjelokupnu povijesnu građu Imotske krajine, napraviti vrijedan pisani trag. Tekstove iz knjige, koja ima i rječnik lokalnog dijalekta, čitao je profesor Šimun Čagalj.

Monografija donosi prikaz Medova Dolca kroz povijest, opis njegova stanovništva, svih zaselaka, javne djelatnosti i objekte javne namjene, župe svetoga Roka, tradicionalne gradnje, gospodarske djelatnosti kroz povijest, običaje u Medovu Dolcu, igre i pjesme, odnosno cjelokupan život toga zabiokovskoga mjesta kroz stoljeća.

1 Comment

  1. Pokojni rodjak Vladimir Raos, brat knjizevnika ivana,poklonio mi je knjigu prosle godine,pred smrt.Prekrasna,sa puno podataka koji su plod ozbiljnog rada na prikupljanju i cuvanju.Namo koji zivimo van Hrvatske zaista mnogo znaci.HVALA autorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*