Preminuo dr. Marko Turić, ugledni znanstvenik i političar

marko-turic

U Zagrebu je u petak u 73. godini života preminuo prof. dr. znanosti Marko Turić, liječnik specijalist za kirurgiju glave i vrata, sveučilišni profesor i dugogodišnji ravnatelj Klinike za tumore u Zagrebu, objavio je HRT.

Rođen je 30. siječnja 1943. u Župi, općina Zagvozd.

Pod njegovim dvadesetogodišnjim vodstvom pokrenuta je obnova i proširenje tog bolničkog objekta, jedine zdravstvene ustanove u kojoj se multidisciplinarno liječe onkološki bolesnici iz cijele Hrvatske.

Autor je i koautor više znanstvenostručnih projekata te urednik “Kliničke onkologije”, prvog opsežnog djela o tumorima u Hrvatskoj.

Marko Turić je i jedan od sudionika Plješivičkog sastanka iz siječnja 1989., povijesnog tajnog inicijativnog skupa hrvatskih intelektualaca na kojemu je utemeljeno hrvatsko višestranačje.

Kao jedan od osnivača HDZ-a, bio je zastupnik u Hrvatskom saboru kroz dva mandata, tijekom kojih je, uz ostalo, i predsjedavao Odboru za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

Marko Turić otac je četvero djece. Posljednji ispraćaj prof. Turića bit će u srijedu, 12.08.2015. u 15,50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*