Prva mediteranska votka zapela u gubicima

akvintaUnatoč velikim ulaganjima u promociju diljem svijeta, novostvoreni brend “prve mediteranske luksuzne votke” Akvinta, čiju je proizvodnju 2006. godine u Imotskom pokrenuo ruski poduzetnik Dmitrij Železnjak, doživio je lani značajan pad prodaje i na domaćem i na inozemnim tržištima, a Železnjakova tvrtka Adriatic Distillers zabilježila je više od 11 milijuna kuna gubitka, doznaje tportal.
rema financijskim izvješćima koja je Adriatic Distillers nedavno predao Fini, ta je tvrtka od početka proizvodnje Akvinte nagomilala 51 milijun kuna gubitaka, od čega 23,7 milijuna kuna u 2008. godini i navedenih 11 milijuna kuna lani. Ti gubici višestruko premašuju prihode, pa bi za pozitivno poslovanje tvrtke bio potreban golemi skok u prodaji Akvinte, no umjesto skoka ili barem pozitivnog trenda, prodaja je lani pala za gotovo 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 5,2 milijuna kuna na 3,7 milijuna kuna.
Prodaja Akvinte na hrvatskom tržištu pala je sa 1,36 milijuna kuna na 907 tisuća kuna, dok je prodaja na stranim tržištima pala sa 2,85 na 2,58 milijuna kuna. Kako je Železnjak proizvodnju pokrenuo kreditom od 10 milijuna eura, sadašnji poslovni rezultat jedva dostaje za podmirenje kamata, koje su lani iznosile više od tri milijuna kuna.
Moguće je da Železnjak određenu dobit ostvaruje preko tvrtki koje distribuiraju Akvintu, no njihova poslovna izvješća nisu dostupna.

Opširnije pročitajte na: tportal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*