“Ričička škrinja uspomena”, knjiga o sadašnjosti i prošlosti Ričica i Podbile

ricicka-skrinja-uspomena

Iz tiska je nedavno izašla knjiga “Ričička škrinja uspomena” ričičkog pjesnika i prozaika Vinka Pavića koja na zanimljiv način oslikava sadašnjost i prošlost Ričica.

Tiskana je u nakladi Zavičajne udruge sv. Ivan Ričice – Zagreb i Matice hrvatske ogranak Imotski.

Knjiga nas riječju i slikom upoznaje sa životom i običajima u Ričicama u daljoj i bližoj prošlosti, tradicijskim, vjerskim i kulturnim naslijeđem, florom i faunom, mitologijom i mitskim fenomenima i pojavama, vjerovanjima i dugo rasprostranjenim i duboko ukorijenjenim praznovjerjem s kojim su naši stari živjeli i kojega su živjeli.

“Knjiga je to koja sakuplja istinsko blago Ričica, blago koje su nam u amanet ostavili naši stari; blago da se njime obogatimo, da ga ne izgubimo, nego da ga velikodušno sljedećem naraštaju prenesemo uz želju i nadu da će ova knjiga postati dio svake Ričičke obitelji te da će prema njoj novi naraštaji učiti običaje svojih pradjedova te tako crpsti snagu i nadahnuće kako bi i njihova vjera zaživjela te postala kultura koja ih nosi i izgrađuje ma gdje god bili“, kazao je u predgovoru ovoj izuzetno vrijednoj knjizi prof. dr. don Mladen Parlov.

U “Ričičku škrinju uspomena” Pavić je uvrstio i dječje igre i igre odraslih koje su se igrale u vrijeme prije globalizacije i razvoja elektroničkih i suvremenih medija, zatim floru i faunu Ričica, tradicijska glazbala, uspavanke i stihove duhovnog sadržaja kao i poglavlje Ričice perom pjesnika u koje su uvrštene odabrane pjesme nekolicine ričičkih pjesnika.

U posebnom je poglavlju obrađeno selo Podbila koje je nekada bilo u sastavu Ričica sa svojim prirodnim i povijesnim znamenitostima uz poseban dodatak odabranih starih, ali i novih fotografija.

U “Ričičkoj škrinji uspomena” obilje je jednostavnog i lako čitljivog štiva i svatko će bez obzira na preferencije pronaći nešto za sebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*