S tunelom će doći turisti

Tunel sv. Ilija
Tunel sv. Ilija
Biokovo je puno turista, ali nemaju priliku doći do nas. No, mi se spremamo, predvidjeli smo tri turističke zone u prostornim planovima; u Rastovcu, između Tomičića i Mlikota, i u Bakotinim stajama na Turiji. Ne bi bilo masovno, pokoji hotelčić, autohtone kućice, sportski centri, već odavna imamo i lovački turizam. Ko je željan starina, ima arheologije i starih sela koliko oćeš, stećaka tamo na Vukovu grebu, sakralne umjetnosti i arhitekture. Ko voli degustacije, ima vinske pute. Ako bi se izgradija koji bazenić, ne bi bilo loše… Doli bi se ispuvali, a u nas odmarali, to je turistički hit i rijetka povlastica na Mediteranu. Tako Miroslav Gaće, zagvoški načelnik, u Slobodnoj Dalmaciji govori o turističkim perspektivama svoga kraja. Koje su, naravno, izravno vezane za probijanje tunela Sv. Ilija.
Glede tunela, ostalo je još 150 metara stijene, onda počinje skuplji dio operacije – opremanje. Cijeli pothvat stajat će oko 350 milijuna kuna.
“Cijela Imotska krajina se mora pripremit. Već osmišljavamo promociju, etnosela, gradit će se spomenik Asanaginici, dodati biciklističkih staza… Tek smo na početku…”, kaže Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotskoga, koji je uvjeren da s tunelom dolaze turisti. Sadašnje stanje imotskog turizma, kaže Kolovratm, nije dobro: Imamo 150 postelja u tri hotela i dva pansiona. Fali nam restorana, radi ih par, a prije desetak godina bilo ih je deset samo u gradu Imotskome…
Dakle, s tunelom dolaze turisti, no kad će doći tunel, nezahvalno je predviđati u ovim recesijskim vremenima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*