Stare kuće cijene se i na pola milijuna eura

Ulica Ante Starčevića
U centru Imotskog, gdje nema novogradnji, cijene starih kuća idu u nebo, piše Braco Ćosić u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.

Vlasnici, koji većinom žive ili rade izvan Imotskog, formiraju cijene primjerene stanovima u središtu Splita ili Zagreba. Tako se poneke kuće, stare 60 i više godina, cijene i do pola milijuna eura. Preračunavanjem, kvadrat stambenog prostora u tim kućama doseže vrtoglavih 1800 – 2000 eura. Stoga te kuće i zjape prazne, uz tek iznajmljene poslovne prostore čija je cijena također paprena.

Zemljišta, pak, za stambenu izgradnju u užoj jezgri grada Imotskog nema ni za lijek. Ono što je bilo atraktivno, već odavno je prodano ili se na tim površinama grade stambeni objekti.
Što se novijih stanova tiče, u posljednjih nekoliko godina izgrađeno ih je stotinjak.

Nešto se izgradilo iz programa POS-a, a nešto u režiji privatnika i većina je kupljena po cijeni od 1000 do 1200 eura za četvorni metar. Uglavnom su to stanovi od 60 do 80 kvadrata i nisu u strogom središtu grada.

Slobodna Dalmacija navodi i riječi poznatog imotskoga građevinara Ante Grabovca Kuprića, koji kaže da upravo prikuplja dozvola za izgradnju prve stambene zgrade u užoj jezgri grada, “koja će imati visoke standarde”.

“Imat će lift, zatvoreni parkirališni prostor, instalacije za plinsko grijanje… Iako sada ne mogu odrediti visinu cijene kvadrata, ona će se zasigurno kretati od 1100 do 1300 eura. Naglašavam, to nije i konačna cijena”, kaže Grabovac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*