U Bušanjama otvorena eko-farma koka hrvatica

Novosnovana braniteljska zadruga “Pauk-čeka” iz Bušanja, u općini Proložac Gornji, nakon uspješno započetog projekta uzgoja divljeg zeca u prirodnom okružju, krenula je u novi projekt – uzgoj kokoši, sorte hrvatica

To je prvi projekt takve vrste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a treći u Hrvatskoj. Kako je za slobodnu Dalmaciju izjavio ravnatelj ove braniteljske zadruge Željko Tomas, nakon što su obavljene smo sve potrebne predradnje, od kupnje registriranih pilića iz Slatine, koja je uz nas i Varaždin jedino mjesto gdje su utemeljene slične farme, do prstenovanja kokoši i pijetlova i dobivanja veterinarskih atesta, kokši i pjetlovi jednostavno su pušteni u prirodu, u prostor ograđen žicom i stupovima.

“Oni će tamo naći sve potrebno za ishranu. Znači, za uzgoj ove vrste kokoši potrebno je poštovati zadane standarde, a to je na stotinu metara četvornih prirodnog terena smije se uzgajati deset koka i jedan pijetao. I to je strogo propisano, jer su to i europski kriteriji”, izjavio je Tomas.

Da bi se zadovoljili standardi, kokoš mora biti stalno na slobodnom prostoru te uzimati osim hrane koja joj je ponuđena sve ostalo iz prirode. Zadruga “Eko-Bušanje” dobila je i rješenje Ministarstva poljoprivrede za bavljenje ovom djelatnošću, a prvo matično jato pod stalnim je satelitskim nadzorom iz centra u Zagrebu.

“Prva i osnovna namjena ove farme, a danas-sutra, nadam se, mnogih farma u Imotskoj krajini, jest proizvodnja ekoloških jaja, reprodukcija pilića, a u skoroj budućnosti montaže sortirnica i pakirnica svježih ekoloških jaja”, rekao je Tomas, ističući da bi od ovoga posla mnoge obitelji mogle lijepo živjeti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*