U Cisti Velikoj filmske večeri i audiovizualna radionica

uzganguibukaru Klub Ciste Velike i prijatelja i UHBDDR-ogranak Cista Velika organiziraju od 1-8 kolovoza 2010. godine radionicu “dokumentaraca” na temu naše kulture, večernje projekcije i Festival glazbe. Tim povodom objavljeno je priopćenje u kojem stoji:

“‘Mala vizualna povijest Ciste Velike’ je poklon prijateljima, turistima i lokalnoj zajednici. Napraviti ćemo povijest identiteta naše zajednice, i pokazati je večernjim projekcijama u sklopu ljetnoga kina.

Već tri godine zaredom organiziramo predstavljanje kulture u mjestu, književne večeri, kazališne predstave, koncerte popularne i ozbiljne glazbe, predavanja, za koje je naša zajednica pokazala interes.

Ove godine udruga građana Klub Ciste Velike i prijatelja i UHBDDR – Ogranak Cista Velika, organiziraju filmske večeri, ljetno kino (projekcije dokumentarnih i igranih filmova) i audiovizualnu radionicu, za što je dobila široku potporu i od lokalne zajednice i od znanstvenih institucija. Sva dosadašnja događanja su bila iznimno posječena, a na završnim večerima ovogodišnjeg festivala očekujemo preko 1000 posjetitelja.

Program će upotpuniti i tradicijske igre (drvene balote, kamena s ramena, i sl.). Jedna će večer biti posvećena multimedijalnom spektaklu ‘Uz tradicijska glazbala Hrvatske’, gdje ce poznati svirači tradicijskih instrumenata (gajdi, dipli, gusla, tambure samica, dvojnica, jedinki, duda) i izvođači gangi, održati cjelovečernji koncert koji ce biti popraćen ambijentalnim projekcijama i osvjetljenjem. U nastupu će sudjelovati svirači iz okolice i svih krajeva Hrvatske.
Ističemo nastup solista na tradicijskim glazbalima u ansamblu ‘Lado’, Hrvatskog gajdaškog orkestara, osnivača i voditelja Stjepana Večkovića.

Cijeli događaj će biti emitiran putem Interneta a i postavljanjem isječaka događanja na www.uz-gangu-i-bukaru.com izrađen popratni DVD-a koji ce se distribuirati posjetiteljima. Prati nas više radio postaja i Hrvatska televizija.
Cijelo događanje održavati će se na vrlo atraktivnoj lokaciji na otvorenom, koja svojim prirodnim amfiteatarskim oblikom posjetiteljima pruža izniman audiovizualni ugođaj, a koja uključuje i lokalitete spomenika kulture (stećci, te bunar u samom središtu).

Molimo da financijski pomognete ovaj izniman događaj, jedinstven u Hrvatskoj. Toplo Vas pozivamo da nam se pridružite. Festival je usmjeren ka valorizaciji lokalne i tradicijske kulture, prezentaciji i popularizaciji tradicijskih glazbala, ali i osmišljavanju načina prezentacije hrvatske kulture u turističke svrhe i stvaranju jasne slike hrvatske tradicije unutar europskog identiteta.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*