U Imotskom predstavljen roman “Ja nisam Švabo” Vedrana Kukavice

ja-nisam-svabo-vedran-kukavica

Roman “Ja nisam Švabo” Vedrana Kukavice, novinara u gospodarskoj redakciji HRT-a, koji je nedavno objavila nakladnička kuća Profil, predstavljen je u Imotskom.

“Roman sam napisao za samo šest mjeseci i to je moj mali doprinos nostalgičnoj ljubavi za mojim rodnim krajem” – kazao je Vedran Kukavica na predstavljanju.

Književni kritičar Ivan Bošković kazao da je to jedan od najduhovitijih romana u hrvatskoj književnosti.

Kukavica u svom prvom literarnom ogledu na iznimno duhovit način opisuje događanja u malom mjestu u Dalmatinskoj zagori, literarno nazvano Velika i Gornja Batina.

“Ja nisam Švabo” je roman, kako reče Ratko Cvetnić, objedinjuje hrapavost Prosjaka i sinova, Fortisovu začuđenost Morlacchima, i nepokorivi Vlajlend u kojemu se Winnetou snima samo zato što statiste ne treba maskirati.

Glavni junak je 25-godišnji Eugen Udo Schläger koji kreće u potragu za svojim biološkim ocem, jer mu je majka – naša gastarbajterica koja se udala u Njemačkoj – na samrti ostavila pismo u kojem otkriva da mu se stvarni otac nalazi u mjestu Batini.

On kreće tragom njezina pisma u kojem mu ona priznaje kako je njegov pravi otac Tvrtko Batina iz mjesta Batina u Hrvatskoj, u Dalmatinskoj zagori. Njegovu životnu pustolovinu u kojoj ispočetka glumi inozemnog investitora, graditelja vjetrenjača, otežat će činjenica da u Batini Tvrtko nije samo jedan nego ih je isuviše, a baš nijedan mu ne želi odati tajnu: zašto je njegova majka Eva, mjesna učiteljica, krajem osamdesetih napustila Batinu i u drugom stanju pobjegla u Njemačku?

Pišući ovaj brz i britak roman, ovaj urnebesan sraz dvaju mentaliteta – tvrdokornih novovjekih Morlaka koji od modernog svijeta prihvaćaju samo ono im odgovara i globalizirane suvremenosti koji proždire i unificira svaku Razliku kroz svoju Paradigmu – Vedran Kukavica očito se jako dobro zabavljao izazivajući kroz “Švabu” i čitatelja da se s užitkom naglas nasmije: Velikoj i Gornjoj Batini, svakom Tvrtku, svakom Udu, samomu sebi, svima nama…

Vedran Kukavica (Imotski, 1965.) profesor je filozofije i diplomirani lingvist nastanjen u Zagrebu. Bio je urednik i novinar u gospodarskim redakcijama u mnogim hrvatskim tiskovinama, povremeno prekidajući novinarsku karijeru baveći se marketingom i odnosima s javnošću u bankama i korporacijama. Radi kao televizijski i ekonomski komentator. “Ja nisam Švabo” njegov je prvi roman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*