U Imotskom, Sinju i Makarskoj prosvjedi zbog zatvaranja rodilišta

domzdravlja Nakon odluke Ministarstvo zdravstva o zabrani rada rodilištima u Sinju, Makarskoj, Imotskom i Supetru, obrazloženom nedostatkom osnovnih i profesionalnih uvjeta za siguran porod, Sinj, Makarska i Imotski glasno su ustali u obranu svojih rodilišta. Pobune nema jedino u Supetaru, što je i očekivano, budući da je u supetarskom rodilištu u cijeloj prošloj godini na svijet došlo samo jedno novorođenče.
Najžustrije su reagirali Sinjani, koji su već danas organizirali i javni prosvjed na kojem se okupilo oko 150 građana, u Makarskoj je prosvjed najavljen za subotu, a glasno negoduju i Imoćani. Političke stranake i udruge Žena Imotske krajine jedinsveni su u ocjeni da je odluka Ministarstva zdravstva ishitrena, ističući da pri donošenju bilo kakve odluke valja uzeti u obzir činjenicu da je Imotski stotinjak kilometara udaljen od splitskog rodilišta. Najavljeno je potpisivanje peticije za opstanak rodilišta u Imotskom.
Dragomir Petric, vršitelj dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, u čijem su sustavu bila i četiri rodilišta, pozdravio je odluku o njihovu zatvaranju ustvrdivši da se ne može govoriti o zdravstvenoj sigurnosti pacijenta ako rodilište nema anesteziologa i neonatologa. Neka od zatvorenih rodilišta nemaju ni stalno zaposlenoga ginekologa, a osim nedostatka stručnoga kadra bez kojeg nema ni primjerene zdravstvene zaštite, tu su još i loši prostorni uvjeti te brojne tehničke manjkavosti.
Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je da »kao ministar zdravstva, ali i ginekolog, ne želi snositi odgovornost za ‘ekscese’ i onemogućavanje žurnog porođaja u rodilištima koja nemaju odgovarajuće uvjete i kojima nedostaju anesteziolozi ili operacijske dvorane”.
Iako prema nalazu inspekcije rodilišta nemaju operacijsku dvoranu, Makarani smatraju da to nije nikakav problem jer operacijske dvorane nisu nužne za dolazak djeteta na svijet. “Neugodno sam iznenađen odlukom Ministarstva”, kazao je ginekolog Ivo Visković koji tvrdi da je zatvaranje rodilišta u Makarskoj zapravo način da se opravda višak kreveta u nedavno otvorenom novom splitskom rodilištu. Tamo se godišnje obavljalo čak 4500 poroda, a odsad će taj broj biti pojačan za još petstotinjak beba koliko ih se rađalo u četiri zatvorena rodilišta.
Posve specifičan problem javlja se u Sinju. Viteško alkarsko društvo (VAD) priopćilo je da će zatvaranje tamošnjeg rodilišta uzdrmati korijene i autentičnost Sinjske alke, »a moguće ugroziti i njezinu opstojnost” jer alkar može biti samo osoba rođena u Sinju.
Na Facebooku su organizirane grupe protiv zatvaranja rodilišta, ona koja okuplja protivnike zatvaradanja rodilišta u Imotskom okuplja već blzu tisuću članova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*