U Splitu će se školovati doktori za gangu i klapsku pismu

ganga-fest Od zimskog semestra školske godine 2011./2012. Umjetnička akademija u Splitu bit će bogatija za doktorski studij etnomuzikologije, objavila je Slobodna Dalmacija, napominjući da je studij odobrio Senat Splitskog sveučilišta na temelju pozitivnih recenzija poljske akademkinje dr. Ewe Dahlig-Turek, Slovenca dr. Svanibora Pettana, čelnog čovjeka svjetskog udruženja etnomuzikologa, i dr. Anthonyja Seegera, Amerikanca, bivšeg generalnog tajnika te iste organizacije.

Riječ je, prema pisanju ovog lista, o prvom poslijediplomskom doktorskom studiju etnomuzikologije u Hrvatskoj, u okviru kojega će studijsku godinu za sada upisati osam do deset polaznika.

Voditelj studija je etnomuzikolog dr. Nikola Buble. Studij će se temeljiti na teoriji i povijesti etnomuzikologije, istraživanjima i terenskom radu, produbljivati znanja o glazbama svijeta, povijesti europske narodne glazbe, hrvatskoj glazbenoj baštini, estetici i identitetu glazbe, te kulturnoj antropologiji.

“Težinu i ozbiljnost projektu svakako daje i zanimanje za klapsku pjesmu, uvrštavanje gange, rere, treskavice i ojkanja kao nematerijalne baštine na listu UNESCO-a, pa svjetski priznata posebnost pjevanja Za križem na Hvaru u okviru Velikog tjedna, što ukupno upućuje na širinu i ozbiljnost problematike koja u ovom slučaju postaje istinskim izazovom etnomuzikologije2 izjavio je dr. Buble za Slobodnu Dalmaciju.

Studiju mogu pristupiti svi diplomirani glazbenici, ali i kandidati nesrodnih studija, dakako uz uvjet da polože posebne kvalifikacijske ispite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*