Vrrgorčani nezadovoljni: Na spomeniku u Rašćanima imena samo zagvoških branitelja

U subotu, 14. srpnja, svečano će se na odmorištu Gornje Rašćane otvoriti spomenik poginulim hrvatskim braniteljima. Spomenik će simbolično biti na mjestu između Župe i Rašćana, gdje je na tamošnjim grobljima svetog Ivana i svetog Mihovila pokopano osam branitelja rodom iz Gornjih Rašćana i Župe.

Plemenit cilj podizanja trajnog spomena herojima Domovinskog rata zasjenio je, slučajan ili namjeran, izostanak imena poginulih branitelja iz vrgorskog dijela Rašćana.

Izuzimanje imena poginulih branitelja iz vrgorskog dijela Rašćana burno je odjeknuo u vrgorskoj gradskoj upravi koja je podizanje spomenika financirala sa 50 tisuća kuna.

Kako saznajemo, prilikom prikupljanja sredstava za podizanje spomenika prezentirano je idejno rješenje prema kojem bi spomenik trebao nositi ime u čast “Biokovskim braniteljima”, međutim, spomenik će se otvoriti u čast branitelja Općine Zagvozd.

– Iz vrgorskog djela Rašćana u Domovinskom ratu poginulo je devet branitelja, od početka smo bili protiv izuzeća imena branitelja s vrgorskog područja na spomeniku u Gornjim Rašćanima. Koliko nam je poznato spomenik je trebao biti podignut u čast svih branitelja s područja Biokova, ne vidim razloga za ovakve poteze – kazao nam je član MO Rašćane Matko Bašić.

Inače, s područja općine Zagvozd u Domovinskom ratu poginulo je 19 branitelja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*