Za oduzetu plodnu zemlju država nudi odštetu od 20 lipa po četvorom metru?!

Kako se približava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, tako i državne institucije žele pokušavaju dovesti u red pitanje vlasništva nad nekretninama, u što je, dakako, uključeno i raspetljavanje nebrojenih slučajeva imevine koju je bivša država oduzela vlasnicima, a sada je u posjedu raznih poduzeća, državnih institucija pa i privatnika.

Tako je, kako piše Slobodna Dalmacija, na adrese nekih Imoćana došla obavijest iz Ureda državne uprave, Odjel za imovinsko-pravne odnose, gdje ih se poziva da kao vlasnici nekada oduzete imovine dođu na razgovor, odnosno dogovor o povratu ili nadoknadi za oduzeto zemljište.

Među onima koji su takav poziv dobili je i Nikola Ćelić iz Poljica u općini Podbablje, koji je naslijedio 2300 četvornih metara plodne zemlje u Prološkom blatu, na krajnjem zapadu Imotskog polja.

Nikolina nevolja je što je spomenuto zemljište 26. veljače 1954. godine, rješenjem ondašnjega Narodnog odbora kotara Imotski, a na prijedlog Savjeta za poljoprivredu, konfiscirano, u “paketu” od oko 132 hektara plodne zemlje u Prološkom blatu, uz obrazloženje da se zemlja oduzima za potrebe osnivanja loznog rasadnika, odnosno zemlja se ustupila Imotskoj vinariji.

Ništa se onda nije smjelo ni moglo. Tek dolaskom nove Hrvatske, 1997. godine, podosta vlasnika te zemlje traži povrat i, evo, tek nakon 15 godina zovu vlasnike da se dođemo nagoditi. No, kako kaže Nikola Ćelić, pri tome vlasnicima za četvorni metar plodne zemlje nude između 20 i 30 lipa!

“I to nije sve. Traže da sami platimo geometre, sudske vještake radi izmjere, pa procjene, te da će nam do 2020. platiti to u ratama. I to nije sve. Od iznosa koji bismo dobili oduzelo bi nam se za, Bog zna zašto, još 30 posto”, kaže Nikola .

Nikola i njegova obitelj bili su na dogovoru u imovinsko-pravnoj službi u Imotskom te da neće pristati na takve podcjenjivačke uvjete. “Ja ću, a vjerujem i moji susjedi i prijatelji, ići i do Strasbourga, jer ovo je podcjenjivanje i otimačina vlasništva”, ogorčeno kazuje Nikola.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*